Wilhelm Burger
Cookbook
My mother is an appraised and experienced cook. Her popular book is now available both in German and in English (below). The cover picture, by the way, shows a photograph of my grand-grandparents at their family farm around 1925.  
   

Großmutters Kochbuch — Essen und Leben vorgestern, gestern und heute

von Franziska Burger
 

In "Großmutters Kochbuch" gibt uns Franziska Burger nicht nur bewährte, praktische Rezepte, sondern vermittelt einen Einblick in die österreichische Küche, von den einfachen, traditionellen Alltagsgerichten aus der ersten Hälfte des 20. Jahrhunderts bis zur modernen internationalen Küche mit österreichischem Einschlag. Begründet auf der Einfachheit der bäuerlichen Küche und der Sparsamkeit in schweren Zeiten ist hier, aktualisiert durch persönliche Erfahrung, eine Vielzahl erprobter Rezepte gesammelt. Nicht zuletzt ist es auch eine durchaus nostal­gische Rückbesinnung auf das Essen in früheren Zeiten, verbunden mit praktikabler Modernität. Es ist kein rein österreichisches Kochbuch. Rezepte von wohlschmeckenden Speisen anderer Länder – bei Reisen schätzen gelernt – mit einfachen Zutaten und praktischen Arbeitsanleitungen verlocken zum Ausprobieren.

Wer das Buch zur Hand nimmt, wird es zuerst einmal wie eine fröhliche Geschichte lesen und vielleicht auch eigene Erinnerungen auffrischen. Dann aber ab in die Küche und die neue Bescheidenheit ausprobieren!

 

Verlag Denkmayr (2. Aufl, 2004), 193 Seiten, ISBN: 3-901123-60-1

 

Erhältlich im Buchhandel oder per e-mail Anfrage.

 

Leseprobe


Umschlagbild (PDF)

   

An Austrian Grandmother's Cookbook

by Franziska Burger
 

In "An Austrian Grandmother's Cookbook" the author manages to give us an insight—complete with recipes—of Austrian cooking all the way from the rather primitive fare of Austrian farmers in the early part of the 20th century, to modern and current inter­national cuisine with an Austrian flavor. In between, interspersed with personal and biographical vignettes, we learn about how nourishing meals were created from practically nothing during the Great Depression, the war and during the immediate postwar years. One cannot help but admire the resourcefulness of cooks in those days, and realize just how easy we have it now, by comparison.

But the book is not only about hard times and poor people's fare. It contains ideas for fancy Austrian desserts, strudels and cakes, and the author's travels have enabled her to give us recipes of fine dishes from many nations, including the United States, along with practical hints on how to best make them.

Although a proper cookbook, complete with recipes, weights and measures, its original (German) edition is reported as frequently having first been read through as though it were a novel, and only later used as a cookbook. May the English version be enjoyed equally!

 

Verlag Denkmayr (2004), 199 pages, ISBN: 3-902257-80-6
Translated by Frank J. Baumann.

 

To order a copy, ask your local book dealer or contact me by e-mail.

 

Reading Sample | Translator's Note


Cover Picture (PDF)